NYHEDSBREV – Februar 2022

NYHEDSBREV – Februar 2022

Se nyhedsbrevet i oprindelig format >her.
Grafisk broderi i folkeskolen

UNDERVISNINGSFORLØB

Vi har på ingen måde opfundet "den dybe tallerken" med Grafisk Broderi – dét at sy på papir eller andre materialer har mange gjort før os. Det særlige vi har gjort er, at sætte teknikken og materialerne i rammer og en nordisk kontekst, som tilsammen former et nutidigt undervisningsforløb.


Vi har udviklet et forløb hvor størstedelen af forberedelserne er klaret på forhånd, så underviseren kan understøtte de elever som har behov for hjælp. Der er veldefinerede trin og vejledning eleverne selv kan følge – som samtidig inspirerer og indbyder til at eksperimentere. Eleverne bliver introduceret for teknikken og får materialerne i hænderne samt viden om broderi, farver, materialer og designprocesser.  

Broderi er et historisk håndværk som kommer i utrolig mange former. Der er så utrolig mange teknikker, traditioner og udtryk at udforske. Og hvis man begynder at udforske de forskellige landes historie med broderi, er der virkelig noget at blive inspireret af. Forløbet med Grafisk Broderi er oplagt til samtidig undervisning i historiske broderi-traditioner, farve og/eller materiale-lære og design.

SE KLASSE KASSEN HER 

HISTORIEN

Undervisningsforløbet Grafisk Broderi udspringer af et kunstprojekt.


I 2016 begyndte jeg (Christina Christensen) at eksperimentere med et kunstprojekt, hvor jeg syede på malet papir. Snart overførte jeg motiverne til store MDF plader, så værkerne kunne blive større og træde mere frem. Jeg tog værkerne med på designmarkeder og særligt på markedet "Finders Keepers" var der stor interesse for værkerne – især fra kreative undervisere – så frøet til et nyt undervisningsforløb blev plantet dér.

Senere fik jeg efterspørgsel på workshops i teknikken fra Godsbanen i Aarhus – og dermed var der en oplagt mulighed for at starte udvikling af undervisningsmaterialet og få det testet af. 

Efter mange timers udvikling, workshops, test, sparring og justeringer af konceptet, blev det endelig klar til udsendelse i starten af dette skoleår – og forløbet er allerede i brug på flere folkeskoler, efterskoler og højskoler.

I mellemtiden har jeg også brugt teknikken til scenografi. Til forestillingen “GRO” for Teaterværkstedet Madam Bach, er "bagtæppet" papirskærme med mælkebøtteblade, dråber og fuglespor udført med Grafisk Broderi. I den forbindelse skal der lyde en stor opfordring til at opskalere projekter med Grafisk Broderi – især med ældre elever. Måske det er tid til et nyt værk på en af gangene eller læreværelset? 

Tilbage til blog